Naša priča

Upoznajte Farmu magaraca “Mali Farmer” u Zavidovićima – jedinu pravno registrovanu farmu magaraca u Bosni i Hercegovini. Farma magaraca “Mali Farmer” u Zavidovićima je jedinstvena destinacija koja kombinuje ljubav prema magarcima, turizam i proizvodnju ljekovitog magarećeg mlijeka. Ova farma, osnovana u junu 2012. godine, stekla je reputaciju kao lider u proizvodnje i istraživanja magarećeg mlijeka. Njihova posvećenost kvalitetu, prirodnoj njezi i očuvanju okoliša privlači posjetioce iz cijelog svijeta.

Magareće mlijeko se ističe po svojim izuzetnim nutritivnim vrijednostima i ljekovitim svojstvima. Naučna istraživanja su otkrila da magareće mlijeko ima sličnu strukturu kao i majčino mlijeko, što ga čini vrlo pogodnim za ishranu i njegu kože. Magarice proizvode mlijeko koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama, proteinima, vitaminima i mineralima. Ova nutritivna kompozicija pruža brojne blagodeti za zdravlje ljudi.

Jedan od aspekata u kojem se magareće mlijeko ističe je njegova ljekovitost u kontekstu bronhijalnih bolesti i respiratornih problema. Studija objavljena u časopisu “Frontiers in Bioscience” proučavala je uticaj konzumacije magarećeg mlijeka na pacijente s bronhijalnom astmom. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje magarećeg mlijeka može smanjiti simptome astme, poboljšati funkciju pluća i smanjiti upalu disajnih puteva.

Osim toga, magareće mlijeko se koristi i u kozmetičkoj industriji za njegu kože. Studija objavljena u “International Journal of Molecular Sciences” istraživala je antioksidativna svojstva magarećeg mlijeka i njegovu sposobnost da umanji oksidativni stres na koži. Rezultati su pokazali da magareće mlijeko ima snažno antioksidativno djelovanje koje može pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ova svojstva čine ga efikasnim sastojkom u kozmetičkim proizvodima koji se koriste za tretiranje kožnih oboljenja kod beba, djece i odraslih.

Posjetioci farme “Mali Farmer” imaju priliku da se upuste u edukativne ture i radionice koje se fokusiraju na magareće mlijeko i njegove benefite. Tokom tih aktivnosti, posetiocima se pruža prilika da saznaju više o istraživanjima, naučnim člancima i dokazima koji podržavaju upotrebu magarećeg mlijeka u medicinske i kozmetičke svrhe. Ove edukativne ture omogućavaju posjetiocima da dublje razumiju važnost magarećeg mlijeka i da se osjećaju sigurno koristeći proizvode koji se baziraju na njemu.

Farma magaraca “Mali Farmer” je pravi biser u Zavidovićima, koji pruža jedinstveno iskustvo za posjetioce. Njihova posvećenost proizvodnji ljekovitog magarećeg mlijeka i kozmetike od magarećeg mlijeka, kao i saradnja sa naučnicima, čine ih liderima u industriji. Posjetioci imaju priliku da uživaju u prelijepom pogledu farme, upoznaju se sa magarcima i uče o ljekovitim svojstvima magarećeg mlijeka. Svi ovi faktori čine posjet Farmi magaraca “Mali Farmer” nezaboravnim iskustvom koje spaja ljubav prema prirodi, zdravlju i ljepoti.

Dođite i istražite ovaj jedinstveni svijet magaraca, turizma i prirodnih ljekovitih proizvoda na Farmi magaraca “Mali Farmer”